Maltitol - Maltitol 80/55
Maltitaste to syrop maltitolowy, uzyskiwany w wyniku katalitycznej hydrogenezy syropu maltozowego.
Posiada niższy indeks glikemiczny w porównaniu do cukru stołowego.
Niska wartość kaloryczna.
Nie pozostawia niepożądanego smaku w ustach.
Doskonała odporność na ciepło.
Niska higroskopowość.
Zapewnia kontrolę konsystencji, lepkości, krystalizacji i koloru.
Nie powoduje próchnicy.
Daje doskonały chrupiący efekt w powłokach gumowych.
Nie wchodzi w reakcję Maillarda.
Zgodny z USP/EP/BP.
Obszary zastosowania: czekolada, lody, produkty dietetyczne, ciasta, ciastka, cukier, guma do żucia, batony energetyczne, napoje bezalkoholowe, chałwa, dżem, czekolada do smarowania, wafle i wyroby piekarnicze.
Forma opakowania: puszka, beczka, cysterny i zbiorniki Flexi.
Okres przydatności do spożycia: 24 miesiące.
Kraj pochodzenia: Turcja.